Monori Strázsa-hegy - Pincefalu védett pincesorai

Monori Strázsa-hegy - Pincefalu védett pincesorai

A Monori Pincefaluban mintegy 960 pince található, amely nem csak Magyarországon, de Európában is unikális. Az összhatásában többé-kevésbé egységesnek tűnő pincefalu épületei hat típusba sorolhatók. A borpincék zöme egyedi igényeket szolgál, azonban egyre többen vannak, akik felkészültek a borturizmus lehetőségeire, az igényes vendéglátásra is.

Monor a Gödöllő-Monori-dombság és az Alföld találkozásánál fekszik, legmagasabb pontja, az Alföldbe simuló Strázsahegy (190m), amely a hagyomány szerint arról kapta a nevét, hogy a török korban innen kémlelték a környéket, őrizve a falut a portyázó török katonáktól. Persze a Strázsa esetében még a domb elnevezés is enyhe túlzás, ettől függetlenül azonban ez a Gödöllő-Monori-dombság, az Északi-középhegység, sőt az egész Északnyugati-Kárpátok egyik legdélibb pontja.

Monor pincefalu 02 sRGB

A monori Strázsahegyen a szőlő- és bortermelésnek több évszázados hagyománya van, amelyet korabeli írásos dokumentumok is bizonyítanak. A monori szőlőtelepítések 1446-tól az egri Káptalan birtokcseréjétől feltételezhetők, ugyanis 1446-tól Eger város katolikus egyháztanácsa lett Monor földbirtokosa. Az agyagos-löszös dombon kézi erővel ásták ki a boroshordók tárolására szolgáló pincéket, és többségük elé présházakat is emeltek.
A Monori Pincefalu összterülete kb. 300 hold (180 hektár), amely erősen tagolt; szőlő, gyümölcsös, szántó, pincék és présházak találhatók rajta. Az itt lévő szőlőfajták nagyobb része hagyományos, tőkeművelésű, öreg tőke (pl. Kadar, Tótfekete, Mézes, Ezerjó stb.), amelyek igen munkaigényesek. Vannak azonban szép számmal jól gondozott, kordonos művelésű, modern fajtákkal telepített szőlőterületek is, amelyek terméséből jó évjárat esetén kitűnő borokat állítanak elő. A Monori Pincefalu leggyakoribb borszőlő fajtái: Rizling, Rizlingszilváni, Rajnai Rizling, Kékfrankos, Zweigelt.

Még több információ: www.monoripincefalu.eu 

 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave