Zagiba Tibor Pro Cultura Hungarica díjat vett át

Állami kitüntető díj átadásával kezdődött az áprilisi közgyűlés.

Szabolcs Attila, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke és Szabó István, a közgyűlés elnöke adta át a díjat Zagiba Tibornak.

Zagiba Tibor a 70-es évek vége felé hallott egy előadást a váci „Siketnémák Intézetéről”, Cházár András életútjáról. Akkor kezdett el érdeklődni Cházár András iránt. 1990 májusában kíváncsiságból utazott el Vácra, hogy lakóhelyének híres szülöttjéről és az intézményről információkat szerezzen. Ekkor kapott meghívást a névfelvételi ünnepségre, amit 1990. május 2-re tervezett az iskola. Azóta kapcsolata a váci gyógypedagógiai intézménnyel folyamatos.

1995-ben Zagiba Tibor, Cházár András születésének 250. évfordulója alkalmából, megemlékezést szervezett. Ebből az alkalomból kétnyelvű, szlovák – magyar, emléktáblát avattak Cházár András szülőháza falán. Később az épület templommá alakult, mely átalakításban és kivitelezésben Zagiba Tiboré volt a főszerep. A felszentelésen, 1997-ben részt vett Keszthelyi Ferenc váci püspök és Eduard Kojnok rozsnyói püspök. 2007-ben megalakult a Cházár András Jólészi Polgári Társulás, melynek elnöke a mai napig Zagiba Tibor. A társulás célja Cházár András emlékének megőrzése és a váci iskolával való együttműködés ápolása. Az egyesületnek felvidéki és anyaországi/váci tagjai is vannak.

Azóta emlékszobát avattak Cházár András szülőházába és felállították Cházár András első köztéri szobrát a szülőház előtt. 2016-ban Zagiba Tibor kezdeményezésére egy régészeti feltárás kezdődött el, melynek célja megtalálni, Cházár András úgynevezett „Grulya várának” és kriptájának maradványait.

zagiba tiborSzabó István, Zagiba Tibor, Szabolcs Attila

Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke Pro Cultura Hungarica Emlékplakett díjra terjesztette fel Zagiba Tibort. Balog Zoltán miniszter pozitívan bírálta el a felterjesztést, így Zagiba Tibor részére Pro Cultura Hungarica díjat adományozott.

Tápió-vidék Természeti Értékeikért Közalapítvány 2016. évi beszámolója

A Tápió Közalapítványt - teljes nevén a Tápió-vidék Természeti Értékeiért Közalapítványt - 1996-ban hozta létre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és Pest Megye Önkormányzata azzal a céllal, hogy a Tápió-vidék és a tájtörténetileg hozzá kapcsolódó területek természeti értékeinek feltárását és megőrzését segítse, és mind szélesebb körökben megismertesse azokat az itt élőkkel és az ide látogatókkal. Emellett fontos feladatának tekinti, hogy az egészséges emberi környezet megőrzése és a térség fenntartható fejlesztése érdekében segítse a helyi önkormányzatok és hivatalos szervek munkáját.

A 2016-os év, jubileumi esztendő volt, hiszen a Közalapítvány immár 20 éve tevékenykedik a térségben, és nevéhez számos fejlesztés kapcsolható. Ezek közül legkiemelkedőbbek a farmosi Természetvédelmi Oktatóközpont (2006) és a göbölyjárási ifjúsági szállás (2012) létrehozása voltak.

Az idei év legfőbb eredménye, hogy az alapítványnak sikerült összefognia a helyi önkormányzatokat, civileket és vállalkozásokat a létesítendő Tápió Natúrpark érdekében és megtettük az első lépéseket a natúrpark cím elnyerésére. Munkatársaik az év folyamán végiglátogatták a térség valamennyi képviselő-testületét (21) Mendétől egészen Újszilvásig, melyek egyöntetűen határozattal is támogatják a natúrpark létrehozását, és a térségi nagy projekt előkészítésével a Közalapítvány munkaszervezetét bízták meg. A jövőbeni elképzelések, tervek egyeztetésére több helyszínen is fórumokat szerveztek (Sülysáp, Nagykáta, Tápiószele) mind a polgármesterekkel, mind a helyi civil szervezetek, vállalkozók, termelők képviselőivel. Helyi szakemberek közreműködésével megkezdték a natúrpark cím elnyeréséhez szükséges szakmai háttértanulmány elkészítését, valamint egyre jobban kiszélesítették azt a kapcsolati hálót, mely a natúrparki együttműködés alapja lesz a jövőben.

A natúrpark projekt szervezése mellett ebben az évben is nagy figyelmet fordítottak a farmosi Oktatóközpont és ifjúsági szállásunk működtetésére és népszerűsítésére. Beindították saját erdei iskolájukat, mely május-június hónapokban már telt házat produkált és további programokat dolgoztak ki a látogatószám növelésére.

Pest Megye Önkormányzata 2.000.000 forinttal támogatta az alapítvány működését.

A beszámolót követően a közgyűlés támogatta a Tápió-vidék Natúrpark névhasználati cím adományozásáról szóló kezdeményezést és felkérte a Tápió-vidék Természeti Értékeiért Közalapítványt a cím elnyeréséhez szükséges operatív feladatok koordinálására.

Szavazás a megye névváltozásáról

A Miniszterelnökség javasolta Pest megye nevének Pest-Pilis megyenévre történő módosítását, mivel a megye elnevezése ma nem tükrözi teljesen a történelmi Magyarország vármegyéinek az ország mai területén meglévő örökségét. A képviselők úgy döntöttek, hogy a névmódosítás következtében felmerülő pénzügyi hatásokról (pl. a közigazgatási és egyéb szervezetek átnevezése), valamint a névváltoztatás egyéb társadalmi-gazdasági hatásairól nem rendelkeznek elegendő információval, így arról csak az adatok teljesebb megismerése után döntenek.

www.pestmegye.hu