Belterületi gyűjtőutak komplex fejlesztése valósult meg Biatorbágyon

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium jogelődje, mint Támogató által meghirdetett „TOP_Plusz-1.2.3-21-PT1 Belterületi utak fejlesztése” tárgyú felhívás alapján Biatorbágy Város Önkormányzatának támogatási kérelmét támogatásra alkalmasnak minősítette. A Kedvezményezett – a Támogató döntése alapján 249,97 millió forint, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból finanszírozott vissza nem térítendő támogatásra jogosult.

bia3Belterületi gyüjtőutak komplex fejlesztése Biatorbágyon

A kedvezményezett neve: Biatorbágy Város Önkormányzata
Megvalósítási helyszín: 2051 Biatorbágy, Dózsa György út 1987/1, 1987/3. hrsz,
2051 Biatorbágy, Juhász Gyula út 8363/1 hrsz.
A Támogatás intenzitása: 100 %
A Projekt tervezett elszámolható összköltsége 249,97 millió Ft.
Projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-1.2.3-21-PT1-2022-00026

bia1Belterületi gyüjtőutak komplex fejlesztése Biatorbágyon

A fejlesztés bemutatása: A fejlesztés fő célja volt a település jelentős forgalmát lebonyolító, leromlott műszaki állapotú gyűjtőútjainak, a Juhász Gyula útnak és a Dózsa György útnak felújítása, korszerűsítése, biztonságosabbá tétele, amelyet az érintett utak burkolatának, járda és szegélyszakaszainak felújításával, parkolók kialakításával, valamint a meglévő gyalogos átkelőhely átalakításával tudta az Önkormányzat elérni. A Juhász Gyula út a nyugati lakóterület lakó-pihenő övezettel körülölelt főközlekedési útvonala, amelyen jelentős a személy- és teherautó, valamint a közösségi járműforgalom. A Budapest-Balaton kerékpárúthoz kapcsolódó helyi hálózat részeként kerékpáros nyom került kijelölésre, és a Dózsa György úti meglévő gyalogos átkelőhely mellett kerékpáros átvezetés kialakításával előtérbe helyezhetők lettek a fenntartható, alternatív közlekedési lehetőségek. Kerékpártámaszok, szerelőállomások kerültek kihelyezésre, akadálymentessé vált több járdaszakasz, továbbá taktilis jelek segítik a vakok és gyengén látók tájékozódását. Zöldfelület-fejlesztés keretében a meglévő fák ápolása, új fák ültetése, az árnyékolt felületek növelése a burkolt útszakaszok környezeti hőhatásnak ellensúlyozását hivatott elérni, ezzel egészségesebb környezeti körülményeket biztosítva, csökkentve a zaj és a légszennyeződés káros hatásait. Fontos cél volt továbbá az érintett útszakaszokról megközelíthető közintézmények, közszolgáltatások biztonságos elérhetőségének megteremtése, a lakosok munkába járási körülményeinek javítása.

A fejlesztés fő célja volt tehát, hogy a komplex útfejlesztés eredményeként környezettudatos, fenntartható szemléletben kialakított felújított utakon nagymértékben javuljon a közlekedésbiztonság. A projekt támogatja a fenntartható közlekedést kerékpárosbarát elemek elhelyezésével, továbbá akadálymentesítéssel esélyegyenlőségi szempontok is teljesülnek. A zöldfelületi fejlesztés eredményeként javult az érintett szakaszok mikroklímája, a város lakosainak közérzete, életkörülménye, elégedettsége.
A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósult meg, 249,97 millió forint európai uniós támogatás segítségével.
A projekt befejezése: 2024.07.19.

bia2Belterületi gyüjtőutak komplex fejlesztése Biatorbágyon

További információ kérhető:
Tarjáni István, polgármester
+3623310174
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.