Nagykőrösi meggy

Nagykőrösi meggy

A Nagykőrösi meggy nem fajta, hanem az adott termőhelyen megtermett növények csoportja. Ismertségét a kiváló nagykőrösi termőhelyi adottságoknak köszönheti. Városunk határának kiváló adottságait mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy több, még ma is ismert és nagy mennyiségben termelt fajtánk genetikai központja, így a Pándy üvegmeggy, Szentesi pipacsmeggy az. Nagy Kőrös Magyarország középső részén, a Nagyalföldön elhelyezkedő város, kiemelkedő földrajzi, termőhelyi adottságokkal rendelkezik a mezőgazdasági tevékenység folytatásához. Ez az adottság, valamint geológiai körülmények folytán több meggyfajta bölcsője városunk határa. A savanykás gyümölcs hódító útjára a múlt században indult , nem csak hazánkban vált ismertté, hanem országunk határán túl is. A „Nagykőrösi meggye” fogalommá vált: nem fajta, hanem a Nagykőrösön termett, mutálódott fajtacsoport összefoglaló neve, függetlenül attól, hogy a gazdasági környezet új fajták elterjedését is megkövetelte/megköveteli.

A meggy különös értékkel bír Nagykőrös határában. Különösségét nem a fajta adja, hanem a kiváló termőhelyi adottságok: a napsütötte órák magas száma, kiváló talajadottságok. A meggytermesztés nem csak a múlt században játszott szerepet, még ma is különös jelentőséggel bír a város mezőgazdasági területein. Az, hogy a változó gazdasági környezetben is megőrizhette a gyümölcs népszerűségét, az a településünk környezeti adottságainak, talajának is köszönhető. Fontos, hogy a korábbi népszerűséget jelen korban is megőrizze, és külhonban ismert népszerűsége továbbra is fennmaradjon.

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave