Somlói galuska - Fót

Somlói galuska - Fót

Az egyik legismertebb magyar desszertet, a külföldön is népszerű somlói galuskát Szőcs József Béla fóti cukrászmester alkotta meg az 1958-as brüsszeli világkiállításra. A hagyomány szerint a nevét a fóti Somlyóról, erről a Gödöllői-dombság peremén, Fót határában emelkedő dombról kapta. Bemutatásakor, a világkiállításon már somlói galuska néven szerepelt az édesség. Nem tudni, elírták-e a nevét, esetleg nem tudták, hogy kell ejteni, mindenesetre ezzel a névvel vált világhírűvé.

somloi

Hasonlóan kérdéses, ki volt a somlói galuska „ötletgazdája”, azaz kitől származott a desszert maga. Egyes vélemények szerint Gollerits Károly, a Gundel főpincére találta ki és Szőcs József Béla alkotta meg ezt a diós, rumos, mazsolás, vaníliás, csokoládés és tejszínhabos édességet. A cukrászmester lánya viszont úgy véli, nem Golleritstől származott az ötlet, ráadásul a desszert receptje sosem volt titkos, mert több változata létezett. Szőcs József Béla egyébként a Gerbeaud cukrászdában tanulta a mesterséget, aztán 1955-től közel másfél évtizedig a Gundel cukrászmestere volt. Ezután Fóton saját cukrászatot nyitott, amit 1969-től 1982-ig vezetett.

A somlói galuska a Pest megyei ízei c. kiadványban is szerepel, itt olvasható a pontos receptje.

www.pestmegye.hu

 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave