Ceglédi kajszibarack

Ceglédi kajszibarack

Már az 1600-as években termesztettek kajszit (Armeniaca vulgaris Lam.) az Alföldön, így Cegléden is. A Duna-Tisza közén a futóhomok megkötésére is használták a sárgabarackfákat, hamarosan azonban szállítócégek alakultak a termés értékesítésére. A termelés fejlesztésében a mintakertek, egyesületek, kiállítások fontos szerepet játszottak, és elindult a fajtanemesítés is, amely a ceglédi gyümölcskutató intézetben az 1950-es évektől folyik Nyujtó Ferenc vezetésével, amely során új elemeket is bevezettek a nemesítés során.

cegledi kajszi

A Cegléden alkalmazott nemesítési koncepció megvalósításával közel 3500 hibridet hoztak létre és itt foglalkoztak elsőként foglalkozni az egyes tulajdonságok genetikai hátterével is. A nemesítésnek köszönhetően számos magyar, így a ceglédi kajszifajták is versenyképesek az európai piacon.

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave